18 yaş altı dava izleyebilir mi?
Sanık onsekiz yaşından küçük ise yargılama kapalı yapılır; hüküm de kapalı olarak açıklanır (m. 317/1).
Adliyeye herkes girebilir mi?
Seyirciler, duruşmayı takip etmek isteyen kişilerdir. Duruşma salonunun kapasitesi izin verdiği sürece herkes duruşmaya katılabilir. Ancak, kamuya açık duruşma ilkesi nedeniyle duruşma sırasında huzuru bozabilecek her türlü davranış yasaktır.
Mahkeme izlemeye kimler girebilir?
İlgi duyan veya duymayan herkes mahkeme salonuna girme ve duruşmaya katılma hakkına sahiptir. Suçlamaları kabul etme kararı mahkeme tarafından okunur ve duruşmanın başlangıcı duyurulur. Suçlamaları kabul etme kararı okunduktan sonra, tanıklar mahkeme salonundan dışarı çıkarılır.
18 yaşından küçükler mahkemeye gidebilir mi?
Zorunlu kapatmayı düzenleyen 5271 sayılı CYY’nin 185. maddesinde; “Sanık on sekiz yaşından küçükse duruşma kapalı yapılır; hüküm kapalı olarak açıklanır.” hükmü yer almakla birlikte, sanığın 1942 doğumlu olması nedeniyle bu hükmün somut olayda uygulanması mümkün değildir.
18 yaşın altında dava açılır mı?
Yasada belirtildiği üzere, 18 yaşın altındaki çocuklar istisnai durumlar haricinde dava açma veya hukuki işlem yapma ehliyetine sahip değildir.
Adliyeye kimliksiz gidilir mi?
Dilekçede bulunması gereken hususları düzenleyen 1086 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 179’uncu maddesi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun “Dilekçenin yazılması ve içeriği” başlıklı 58’inci maddesinde tarafların kimlik numaralarının yazılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Adliyeye girmek için yaş sınırı var mı?
Hakim ve savcılık sınavına girebilmek için; yazılı sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının 1. gününde 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Adliyeye girmek yasak mı?
Yukarıda belirtildiği gibi, aleniyet ilkesine uygun olarak duruşmalar kamuya açık olarak yapılır ve duruşma salonunun kapısı halka açıktır. Ancak seyirciler duruşmanın düzenini ve disiplinini bozmamalıdır.
Avukatlar adliyeye girerken aranır mı?
Bilindiği üzere 1136 sayılı Kanun’un 58. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde “Avukat, Yargıtay’ın görevine giren bir suçtan dolayı ancak suçlu bulunması hâlinde aranabilir.” hükmü yer almaktadır.
Mahkemede ne giyilir?
Takım Elbiseler: Siyah, lacivert veya gri gibi koyu veya nötr renkte, iyi oturan bir takım elbise mahkeme için en uygun seçimdir. Bunu muhafazakar bir kravatla eşleştirin, düz renkler veya hafif desenler seçin. İş Gündeliği: Takım elbise bir seçenek değilse, yakalı gömlekli pantolon tercih edin. Takım Elbiseler: Siyah, lacivert veya gri gibi koyu veya nötr renkte, iyi oturan bir takım elbise mahkeme için en iyi seçimdir. Bunu muhafazakar bir kravatla eşleştirin, düz renkler veya hafif desenler seçin. İş Gündeliği: Takım elbise bir seçenek değilse, yakalı gömlekli pantolon tercih edin.
Hakimle nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Dava nasıl izlenir?
UYAP Avukat Portalı Bilgi Sistemi, avukatların e-imza/m-imza, e-devlet ve UYAP üzerinden çevrimiçi bağlantı kurmasını; yetkileri kapsamındaki dava dosyalarına ve icra takiplerine UYAP üzerinden ulaşıp inceleyebilmelerini sağlamaktadır.
18 yaş altı duruşma izleyebilir mi?
CMK’nın 185. maddesi kapalı duruşma hükümlerini içerir. Çocuklarla ilgili duruşmalar kapalı yapılır. Çocuk, anne-babası, velisi, mahkeme tarafından atanan sosyal hizmet görevlisi, çocuğa bakan aile ve çocuk bir kurumda bakılıyorsa kurum temsilcisi duruşmada hazır bulunabilir.
17 yaşındaki çocuğa dava açılır mı?
Küçükler ve yargılama yeteneği zayıf olan kişiler genellikle dava açma yetkisine sahip değildir.
15 yaş hapse girer mi?
Yaş aralığı 15-18 yaş: Suç işlendiği sırada 15 yaşını doldurmuş ancak henüz 18 yaşını doldurmamış kişilerin algılama ve karar verme kapasitesine sahip oldukları ve suç işledikleri varsayılır. Ancak bu yaş grubu için de ceza indirimleri uygulanır.
Dava dosyası halka açık mı?
Anayasa MADDE 141. – Mahkeme duruşmaları herkese açıktır. Ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerektirdiği hâllerde duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına karar verilebilir.
14 yaşındaki birine dava açılır mı?
14 yaşını doldurmuş bir çocuk, işlediği fiilin uygunsuz içeriğini tanıyamıyorsa cezalandırılmaz. 18 ile 24 yaşları arasında “genç yetişkin” statüsü kabul edilir.
Mahkemeye kimliksiz gidilir mi?
Mahkeme, duruşma için bu ön soruları netleştirdikten sonra CMK’nın 191. maddesinin 3. fıkrasının a. bendine göre; “Sanığın kimliği açıkça tespit edilir ve kendisinden kişisel ve mali durumu hakkında bilgi alınır.”
Mahkeme kararları herkese açık mı?
Kanun, herkese mahkeme kararlarını yayınlama hakkını tanımış ve bu hakkı tanırken, neyin yayınlanacağını “ara sıra alınan kararlar” genel ifadesiyle belirtmiş; kanuni kararlar ile kanuni kararların kendi içinde bir ayrım yapmamıştır.