İçeriğe geç

Alevi Insanlar Nereli

Alevi kökeni nereden gelir?

Makalede ayrıca günümüzün gerçek Alevilerinin, 13. yüzyılda Anadolu’da etnik ve sosyo-dinsel bütünleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve 16. yüzyılda Safevilerin propagandasıyla gelişen Nusayriler ve Kızılbaşlar olduğu iddia edilmektedir (Ocak, 1989: 368-369).

Alevîler hangi soydan gelir?

Aleviler: Hz. Ali’yi veya Hz. Ali’nin soyundan gelenleri takip edenler.

Alevi olanlar nereli?

Nüfus Dağılımı: Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamakta olup, en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzincan, Sivas, Tunceli ve Tokat ile Kahramanmaraş ilçeleridir.

Alevi kimin soyundan gelir?

Alevilik, İslam inancının ve kültürünün temel değerlerinden biridir. Hz. Muhammed’in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Muhammed. Ali ve soyundan gelenlere karşı sevgi ve şefkate odaklanan bir inanç olarak ifade edilir.

Alevîler namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

En çok Alevi hangi ilde?

Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.

Alevilik neye inanır?

Aleviler, Muhammed’in son peygamber olduğuna ve Ali’nin onun koruyucusu (veya imamı) olduğuna inanırlar. Aleviler cemevlerinde ibadet ederler. Kadir Gecesi ile bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında on iki gün oruç tutarlar. Muharrem’den sonra üç gün oruç tutarlar.

Alevilik İslam mıdır?

Alevilik, kaynağını Kur’an-ı Kerim’den alan, Türklerin örf, adet, gelenek ve görenekleriyle uyuşan destansı yaşam biçimine göre; İslam’ı yorumlayan, İslam’a tasavvufi ve bâtınî bir anlam yükleyen, içtihada (din geliştirme) açık, Anadolu’ya özgü bir İslam din anlayışıdır.

Alevîler birbirine ne der?

Sema edenler, birbirlerine dokunmadan, daire şeklinde ayakta durarak ve yüzleri birbirine dönük şekilde sema ederler.

Kimler alevidir?

Buna göre Aleviler, Hz. Ali Hz. Muhammed’den sonra Allah ve Peygamber devlet başkanları olmuşlardır. Peygamber tarafından atandıklarına ve imametin kıyamete kadar Fatıma soyundan geleceğine inanan toplulukların ortak adı haline gelmiştir.

Aleviler en çok hangi ismi koyar?

Erkeklerde en çok tercih edilen isim Ali iken, kadınlarda ise Fatma ismi ön plana çıkmaktadır. Özellikle tek veya çift isimli kişilerde Ali isminin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu da Alevilerin çocuklarına isim koyarken Ehl-i Beyt ismini önceliklendirdiğini göstermektedir.

Aleviler oruç tutar mı?

“Ramazan ayında üç veya otuz gün oruç tutan Aleviler de var.” Katılımcı 11, Katılımcı 20, Katılımcı 13 ve Katılımcı 18 de Muharrem ayına öncelik verdiklerini ancak Ramazan ayında oruç tutmanın Aleviler için de önemli olduğunu vurguladılar.

Aleviler neden can der?

Alevi inancında “can” kelimesi farklı anlamlarda kullanılır. “Gelin canlarım, birleşelim.” veya bir gruba hitap ederken “Merhaba canlarım” gibi ifadeler kullanılır. Bu iki örnekte “can” cinsiyetsiz bir anlamda kullanılır, yani erkek veya kadın olmalarına bakılmaksızın herkesi ifade eder.

Hangi peygamberler Alevi?

Peygamberliğe inanmak, ilahi dinlerde inancın temel ilkelerinden biridir. Alevi-Bektaşi klasiklerinde Hz. Muhammed, Hz. Musa Hz. İsa ve diğer peygamberler yer alır ve peygamberlere inanmak inancın temeli olarak benimsenir.

Aleviliğin kökeni nereden gelir?

Türkler bu halkı bir araya getirip sonra dağıttılar. … Alevilik ise eski İran inançlarının kökeni olan Zerdüştlük, Mani ile ilişkilidir. Aslında eski Hint diniyle benzerlikler taşıyan bir inanç biçimidir. … Alevilik bir mezhep değil, tek tanrılı inanç gibi bir inançtır.

Peygamber efendimiz Alevi miydi?

Seyyidler ve Şerifler, İslam tarihindeki ilk aile olan Ehl-i Beyt’in üyeleridir ve aynı zamanda bu soydan gelirler. İslam’ın Caferi mezhebi ve Alevi-Bektaşi Sufi mezhebi üyeleri, Muhammed ve On İki İmam inancını takip ederler.

Aleviler Hz. Ali’yi ne olarak görürler?

Hz. Ali’ye olan sevgisinden dolayı Ali’nin diliyle konuştuğu iddia edilirken, Alevi rivayetlerinde anlatı daha da somutlaştırılır ve perde açıldığında konuşan kişinin Ali olduğu, yani Ali’nin bir tanrı olduğu söylenir.

Alevi kökenli ne demek?

Mezhepler tarihi ve tasavvuf edebiyatında şöyle denilmektedir: “Hz. Ali’yi sevmek, saygı göstermek ve ona bağlı kalmak” anlamında kullanılır. Bu bağlamda Hz. Ali’yi seven, saygı gösteren ve ona bağlı olan kişiye “Alevi” denir.

Hangi peygamberler Alevi?

Peygamberliğe inanmak, ilahi dinlerde inancın temel ilkelerinden biridir. Alevi-Bektaşi klasiklerinde Hz. Muhammed, Hz. Musa Hz. İsa ve diğer peygamberler yer alır ve peygamberlere inanmak inancın temeli olarak benimsenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir