Cezai şart icraya konulur mu?
Borçlu, asıl yükümlülüğü veya ifaya eklenen cezayı veya her ikisini birden yerine getirmezse, alacaklı icra talebinde bulunabilir[51]. İfaya eklenen cezanın amacı, borçluyu zamanında ve yerinde ifa etmeye zorlamaktır[52].
Ceza hükmü kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
9. Ceza mahkumiyetlerine ilişkin hükümlerin kesinleşmeden infaz edilemeyeceği (CMK m.4) göz önüne alındığında, bu kararlara ek olarak hükmedilen tazminat, yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerine ilişkin hüküm bölümünün kesinleşerek infaz edilmesi gerekmektedir.
Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
Cezai şart belirli olmak zorunda mı?
Hem belirli süreli hem de sürekli iş sözleşmelerinde, karşılıklılık ilkesi geçerliyse cezai şart içeren hükümler genellikle geçerlidir. Ancak, sözleşmenin erken feshedilmesi halinde cezai şartın geçerli olabilmesi için, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin belirli bir süre için yapılmış olması gerekir.
Cezai şart ne zaman muaccel olur?
Ekonomik değeri olan bir eylem cezai şart altında gerçekleştirilir. Aslında bu bir gecikme şartıdır. Borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi veya gereği gibi yerine getirmemesi durumunda bu cezai şart muaccel hale gelir.
Cezai şart ıslah edilebilir mi?
Sorunuzun ikinci kısmına gelince; şüphesiz kısmi cezai şart talebinde bulunup bilirkişi incelemesi sonrasında durumunuzu düzelttirebilirsiniz.
Hangi kararlar kesinleşmeden icra edilemez?
– Sayıştay kararları kesinleşmedikçe icra edilemez. – İdare aleyhine ihtiyati haciz veya ihtiyati haciz davalarında verilen kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez. Yukarıda belirtilen kararlar kesinleşmeden icra edilemeyen kararlardır.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden icra takibi yapılabilir mi?
Temyiz hakkının kullanılması için süre, gerekçeli kararın taraflara veya avukat tarafından temsil ediliyorlarsa avukatlarına tebliğ edilmesiyle başlar. Ancak hükmün icrası, temyiz hakkından bağımsız bir yöntemdir. Bu nedenle, bir kararın gerekçeleri yazılı olarak belirtilmişse, icra takibine başlamak için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.
CMK beraat vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Beraat için avukatlık ücretinin hala belirlenmesi gerekiyor mu? Beraat ve avukatlık ücreti belirlenmeden önce ceza infaz edilebilir mi? Evet.
Cezai şart kısmi talep edilebilir mi?
Alacaklının zararı ceza tutarını aşmışsa, ceza şartına ek olarak sadece aşan tutarı talep edebilir.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
Sözleşmesel ceza, asıl borcun miktarına bağlı olduğundan, sözleşmesel ceza da asıl borç sona erdiğinde sona erer. Alacak başka bir kişiye devredilirse, sözleşmesel ceza hakkı, alacağı devreden kişiye geçer.
Cezai şarta KDV uygulanır mı?
“İsme yapılan cezai şart şeklindeki ödemeler, bir mal veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.”
Cezai şartta kusur aranır mı?
Ceza maddesi borçlusunun ceza maddesini ödemekle yükümlü olması için kusurlu olması gerekmesine rağmen, borçlunun kusurunu ispat yükü alacaklıya ait değildir. Bu durum, ceza maddesi ilişkisi bağlamında borçlunun kesin sorumluluk ilkesinin tanınmasını gerektirmez.
Cezai şart bedeline faiz işler mi?
CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER HUKUKİ HÜKÜMLER “Bu hükümlere aykırı olarak yapılan her türlü anlaşma ceza maddesi hükümlerine tabidir.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza olarak kabul edilmesi gerektiğini belirlemiştir.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede cezai şart dışında gecikme halinde tazminat ödenmesine ilişkin bir hüküm yer almamaktadır.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Cezai şartta kusur aranır mı?
Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını ispatlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve belirli bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini ileri sürmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının zararlar için bir talebi olmamalıdır.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
Sözleşmesel ceza, asıl borcun miktarına bağlı olduğundan, sözleşmesel ceza da asıl borç sona erdiğinde sona erer. Alacak başka bir kişiye devredilirse, sözleşmesel ceza hakkı, alacağı devreden kişiye geçer.
Tespit hükmü icraya konulabilir mi?
Bu nedenle, ifa hükmü içermeyen “tespit kararları” ilamlı icra takibine tabi tutulamaz. Ancak bunlar kesinleştiğinde, hukuki ve yargılama masrafları nedeniyle bu kararlarda yer alan likit meblağların ilamlı icra yoluyla tahsili mümkündür.