Küçük ünlü uyumu nedir ve örnek?
Bir sözcüğün bir hecesinde düz ünlü (a, e, ı, i) varsa, bunu izleyen tüm hecelerin de düz ünlüye sahip olması gerekir: agree, approach, boatwain, bite, warm up, call, vest, wrist, strawberry, vb.
Küçük ünlü uyumu nedir ses bilgisi?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) ise, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü) veya düz-geniş ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Küçük harf uyumu nedir?
Küçük ünlü uyumunda, Türkçe sözcüklerdeki ünlülerin uyumu “düzlük-yuvarlaklık” açısından kontrol edilir: Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise (a, e, ı, i), diğer ünlüler de düz olacaktır. Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü yuvarlak ise (o, ö, u, ü), diğer ünlüler ya dar yuvarlak ya da düz geniş olacaktır.
Küçük ünlü uyumu Nedir KPSS?
Lö veya ü ünlülerinden sonra e veya ü ünlülerinden biri bulunmalıdır. Bu kuralın sözcüklerde uygulanmasına küçük ünlü uyumu denir. a, e, i, ı —–a, e, i, ı o, ö, u, ü–a, e, u, ü o, ö yalnızca ilk hecede bulunur.
Büyük ünlü uyumu nedir örnek?
Bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü (a, ı, o, u) varsa diğer hecelerdeki ünlüler kalınlaşır, ince ünlü (e, i, ö, ü) varsa diğer hecelerdeki ünlüler kalınlaşır, diğer hecelerdeki ünlüler incelir: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, yutmak; beşik, bilezik, haşhaş, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.
Küçük ünlü uyumu nedir TDK?
Türkçe bir sözcükte, düz ünlüden sonra düz (a, e, ı, i) ünlüler ve yuvarlak ünlüden sonra yuvarlak dar (u, ü) veya düz geniş (a, e) ünlüler bulunur. Ünlüler arasındaki bu uyuma “alt ünlü uyumu veya düzlük-yuvarlaklık uyumu” denir.
Sana bana hangi ses olayı?
Dilimizdeki kelimeler ek aldığında kökleri değişmez. Bu kural iki kelime için geçersizdir. Buna göre, “I, you” kelimelerine -e eki eklendiğinde, kökteki e sesleri a olur ve bu ses olayına “ünlü değişimi” denir. “Ben + e – bana” kelimesi ünlü değişiminin bir örneğidir.
Kavun küçük ünlü uyumuna uyar mı?
3. Küçük ünlü uyumuna aykırı olarak bazı kelimelere eklenen ekler, kelimenin son ünlüsüne uygundur: kavun-u. konsolosluk. zararlılık.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.
Ünsüz uyumu nasıl bulunur?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Büyük ve küçük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?
Türkçede ekler kelimenin son ünlüsüne göre uyumlanır. Ancak bazı ekler bu kurala aykırıdır: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz. Akşamları, nabız, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken gibi.
Kitap kelimesi büyük ünlü uyumuna uyuyor mu?
Alıntı kelimelerde, küçük harfli ünlü uyumu gerekmez: aktör, alkol, banderol, daktilo, doktor, horoz, kabul, kitap, konsolos, muz”, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, vakur. Küçük harfli ünlü uyumuna uymayan kelimelere ekler eklenir. Kelimenin son ünlüsüyle eşleşir: kavun-u, konsolos-Iuğ-u, mümin-lik, müzisyen, yağmurluk.
Yağmur kelimesi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Küçük harflerle yazıldığında ünlü uyumuna aykırı bazı Türkçe kelimeler de vardır: hurma, avurt, çamur, ezmek, kavuk, kavun, kavr-,şma-,sav-, yağmur.
Büyük ünlü uyumu ve küçük ünlü uyumu arasındaki fark nedir?
Büyük ünlü uyumunda ince ve kalın ünlüler kullanılırken, küçük ünlü uyumunda düz ve yuvarlak ünlüler kullanılır. Büyük ünlü uyumundan daha karmaşık görünse de, küçük ünlü uyumunun mantığı da oldukça basittir.
Horoz küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Örnekler: “photo”, “cock”, “monolog”, “diyalog” ve “soprano” gibi kelimelerde, “o” ünlüsü ilk hecenin dışında kullanılır ve bu da alt ünlünün uyumuna aykırıdır. Tüm bu kelimeler yabancı kökenlidir.
Büyük küçük ünlü uyumu nerelerde aranmaz?
Türkçeye başka dillerden gelen kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz. Bu kelimeler Türkçeye çevrilirken her zaman büyük ünlü uyumuna uymazlar: uyum, badem, ceylan, tütsülenmiş balık, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, kuvvet, güreşçi, selamlaşma, tiyatro, köşe, ziyaret, sevda, vb.
Ünlü ünsüz uyumu nedir örnek?
Bu uyuma ünsüz uyumu veya ünsüz benzeşmesi denir. Örnek: sınıfta, çiçekçi, aşçı, simitçi. Bu uyum; Türkçe kelimelerde kalın ünlüler olan a, ı, o, u ile arka damak ünsüzleri kullanılır; e, i, ö, ü ünlüleriyle aynı hecede ön damak ünsüzlerinin bulunmasıyla oluşan bir uyumdur.
Küçük ünlü uyumu ne zaman aranmaz?
Alıntı sözcüklerde biraz ünlü uyumuna gerek yoktur: aktör, alkol, etiket, daktilo, doktor, horoz, kabul, kitap, konsolos, kötü niyetli, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, ağırbaşlı.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Soney Ne Demek